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NOTICE 15-16

No WITHHOLDING ON CERTAIN MEDICAID WAIVER PAYMENTS
(DECEMBER 23, 2015)

Advice has been requested regarding whether Kansas withholding is required on certain
Medicaid waiver payments. This Notice addresses that topic.

On February 23, 2015, the IRS issued a Question and Answer document under the caption
“Certain Medicaid Waiver Payments May Be Excludable From Income”. In that document the
IRS stated:

On January 3, 2014, the Internal Revenue Service (Service) issued Notice 2014-7,
2014-4 1.R.B. 445. Notice 2014-7 provides guidance on the federal income tax
treatment of certain payments to individual care providers for the care of eligible
individuals under a state Medicaid Home and Community-Based Services waiver
program described in section 1915(c) of the Social Security Act (Medicaid Waiver
payments). Section 1915(c) enables individuals who otherwise would require care in
a hospital, nursing facility, or intermediate care facility to receive care in the
individual care provider’s home. The notice provides that the Service will treat these
Medicaid waiver payments as difficulty of care payments excludable from gross
income under § 131 of the Internal Revenue Code.

The Notice (https://www.irs.gov/irb/2014-4 IRB/ar06.html) and Questions and Answers
(https://www.irs.gov/Individuals/Certain-Medicaid-Waiver-Payments-May-Be-Excludable-
From-Income) prepared by the IRS address a variety of situations concerning payments for care
of an individual, including whether the care provider is an employee of an agency, an employee
of the individual care recipient, or an independent contractor. They also address the question of
when a payment is exempt from federal income tax as a Medicaid waiver payment, and when a
payment is subject to federal income tax withholding. Understanding how payments are treated
for federal income tax purposes is essential in deciding whether the payments are subject to
Kansas income tax withholding.

If a care provider is an employee of an agency or of the individual care recipient a payment
made to such person is considered to be wages. Kansas law provides that withholding on wages
is required only when those wages are subject to federal income tax withholding. The
controlling statute, K.S.A. 79-3296, provides, in pertinent part:


https://www.irs.gov/irb/2014-4_IRB/ar06.html
https://www.irs.gov/Individuals/Certain-Medicaid-Waiver-Payments-May-Be-Excludable-From-Income
https://www.irs.gov/Individuals/Certain-Medicaid-Waiver-Payments-May-Be-Excludable-From-Income

(a) Every employer who is required under federal law to withhold upon wages
pursuant to the federal internal revenue code shall, whenever the wage recipient is a
resident of Kansas or the wages shall be paid on account of personal service
performed in Kansas, withhold and deduct from such wages an amount to be
determined in accordance with 79-32,100d.

Under the terms of IRS Notice 2014-7, and the Questions and Answers which explain it,
certain Medicaid Waiver payments are not subject to federal income tax withholding. As a
result, in accordance with Kansas law, these payments are not subject to Kansas income tax
withholding.

As a general rule, an employer with multiple employees, such as an agency, will register
with the Department of Revenue so it can report and remit withholding tax. This is because
employers with multiple employees typically pay at least some wages that are subject to federal
and state income tax withholding. In other words, while Medicaid Waiver payments made by
the employer may be exempt from Kansas income tax withholding other payments made to the
same employee, or other employees, may be subject to Kansas withholding.

On the other hand, when an individual care recipient is considered an employer for
purposes of Medicaid Waiver payments there is no need for such person to register with the
Department. This is because the only wages the individual care recipient / employer pays to the
employee(s) are not subject to federal or Kansas withholding tax. Since there is no requirement
to withhold federal or Kansas income tax in this situation there is no need for the individual care
recipient to register for Kansas income tax withholding.

TAXPAYER ASSISTANCE

Additional copies of this notice, forms or publications are available from our web site,
www.ksrevenue.org. If you have questions about this Notice, please contact:

Taxpayer Assistance Center
Kansas Department of Revenue
915 SW Harrison St., 1st Floor

Topeka, KS 66612-1588
Phone: 785-368-8222
Hearing Impaired TTY: 785-296-6461
Fax: 785-291-3614
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